tablo

Интериор

Секцията предоставя информация за интериорът на конкретния модел. Този салон се монтира във фейслифт моделът след 2001. Отличава се с това, че е черен на цвят, а не син както е в моделът преди фейслифта.

Обновеният интериор е ергономичен и качествен. Почти изцяло са използвани пластмаси и плат, но материалите са качествени и приятни на допир. Салонът е добре осветен и предоставя удобство на пътниците.

Арматурно табло

Тук всичко е на мястото си. Елементите на таблото са подредени интуитивно и удобно за боравене. Километражът е добре осветен и така разположен, че винаги да е във видимата зона на водача. Всички лостчета и копчета са подредени по начин, по който да са лесни за достъпване. Сглобката е качествена. Няма луфтове и скърцане. Климатикът и парното са силни и тихи и циркулацията на въдух е много добра. Потокът на въздух в купето е добре разпределен, а прозорците не се изпотяват. Нощното осветление на уредите също е на ниво и мами със спортно усещане в червеният спектър.

Като неудобство може да се посочи липсата на автоматичен климатик. Тук няма начин да настроите температура и електрониката да се опита да я достигне и поддържа. Имате само ръчно управление. Липсва също и индикация за външната температура.

Ергономичност и удобства

Воланът е удобен и лек. Хидравличното усилване е адекватно. Позицията на волана се регулира по височина и дълбочина.

Скоростният лост е удобен и превключването е точно и приятно.

Подлакътниците във вратите и отзад в корите на пасажерите, са на точната височина и предлагат удобство за ръцете.

Пред пасажерът отпред отдясно има две големи жабки – голяма долна жабка и по-малка горна. Джобовете за вещи във вратите са големи, с меки решетки отвън,  и са чудесно място за музикалните ви дискове.

Има много на брой ниши и поставки за малки предмети в таблото и в салона. Особено удобни са многото на брой цилиндрични поставки за чаши: две отпред, в ниската част на таблото, и общо три отзад. Рядко се срещат подобни удобства при други автомобили от онези години.

Характерно за интериора е, че няма вграден пепелник. Той се продава като опция, цилиндричен е, и се поставя в произволна поставка за чаша.

Седалки

Като начало трябва да бъде отбелязано, че местата в колата са 4, а не 4+1. Отпред са монтирани 2 седалки, отзад също са монтирани две седалки. И предните и задните седалки са широки и удобни. В колата има общо 4 бр. предпазни колани. Седалките предлагат много добра странична опора в областта на кръста. Опората на гърба и седящата основа са много приятни. Триъгълните подглавници са изненадващо удобни и лесно се регулират по височина. Като цяло позицията на седене е изключително удобна. Видимостта на всеки пасажер в произволна посока е много добра.

Като недостатък може да се отбележи единствено липсата на регулиране по височина на седалките. Би било уместно да има регулиране на височина поне на седалката на водача.

Като цяло интериорът не е много подходящ за много високи хора, като особено силно се усеща ограниченото място за краката на пасажерите отзад. Ако отпред седят високи хора ще могат да нагласят удобно седалките се, но това ще ограничи прекалено много мястото за краката на пътниците отзад.

Като цяло колата е проектирана за средни като телосложение хора. Ако сте много висок или много едър то най-вероятно тази кола няма да ви е удобна.

Багажник

Багажникът не е особено голям, но все пак е един от най-големите в класа на компактните джипове с 3 врати. Според спесификацията на производителя обемът на багажникът е 283 л. без свалени облегалки на задния ред. Задните облегалки обаче много лесно падат директно напред за да ви предоставят двойно по-голямо багажно пространство с равен под.

 

Comments

comments

First generation Honda HR-V (1998-2006): a story from ex-owner